De persoon die jou gaat beoordelen

Voordat het examen begint, moet je je legitimeren en word je duidelijk uitgelegd wat er van je verwacht wordt tijdens de examenrit. Als het goed is hoor je niets nieuws, tenslotte heeft je instructeur je al het nodige verteld. Hoor je toch iets wat je niet helemaal begrijpt, vraag het dan aan de examinator.

Hieronder kun je lezen wat elke examinator voor het begin van de rit moet vertellen. Het zogenaamde inleidende gesprek moet bestaan uit een aantal zaken zodat iedere kandidaat gelijke informatie krijgt. Je begrijpt dat een examinator daar een eigen invulling aan kan en zal geven en bij de ene wat strikter de hoofdpunten noemt en bij de ander misschien eerst wat meer inspeelt op de zenuwen.

Hoofdpunten inleidend gesprek, dit wordt jou letterlijk medegedeeld:

Voor dat het examen begint wordt buiten een ogen test afgenomen.
Aansluitend zal de verlichting worden gecontroleerd, waarbij je dimlicht, knipperlichten en het remlicht moet tonen.
Daarna krijg je nog een aantal controlevraagjes (over instrumenten ,knoppen, vloeistoffen of banden).
Het navigatie systeem dat in de auto aanwezig is moet je feilloos kunnen bedienen, dit geldt voor het navigeren naar een adres en ook het uitzetten van het navigatie systeem als je daar opdracht voor krijgt.
Tijdens het rijden hoor je op tijd en duidelijk waar je naar toe moet rijden, als je geen opdracht krijgt dien je rechtdoor te rijden of anders de doorgaande weg te volgen. Heb je de opdracht niet begrepen, vraag het dan gewoon nog eens.
Je moet zelf letten en reageren op verkeerstekens en signalen van overig verkeer. Dat houdt dus ook in dat je zelfstandig van richting moet veranderen als je niet rechtdoor mag.
Het is belangrijk dat je je snelheid voortdurend aanpast aan de situatie op de weg en het overig verkeer. Ook dien je besluitvaardig te rijden.
Voor het inhalen krijg je geen opdracht, dit dien je op eigen initiatief uit te voeren.
Aansluitend kun je nog vragen stellen indien iets niet helemaal duidelijk is, waarna je met de examinator en instructeur de auto gaat opzoeken.