Hier draait het allemaal om

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van een voldoende voor je theorie-examen. Voor deelname aan het praktijk examen moet je minimaal 18 jaar zijn, afhankelijk van je geboortedatum kan dit ook 17 jaar zijn. Zie ook 2toDrive bij opleidingen.

Machtigingen rijschool

Voordat de rijschool het praktijk-examen voor je kan aanvragen zul je de rijschool moeten machtigen. Dit doe je door in te loggen op Mijn CBR met je DigiD code kan je de rijschoolmachtigen.

Verklaring van rijvaardigheid

Het CBR beoordeeld in Nederland de rij-examens. Tijdens het examen beoordeeld de examinator of je in staat bent om zelfstandig, vlot en veilig aan het verkeer kunt deel nemen, en of je op alle momenten de controle (bediening) van het voertuig beheerst. Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van de overige weggebruikers een grote rol. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, krijg je een Verklaring van Rijvaardigheid.

Verklaring van geschiktheid

Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, krijg je een Verklaring van geschiktheid.

Het rijbewijs

Je rijbewijs krijg je niet van het CBR. Na het behalen van het examen, verstrekken zij je een “Verklaring van Rijvaardigheid en geschiktheid”. Als gevolg van het papierloos examen krijg je na het slagen geen formulieren meer mee van het CBR, alles wordt digitaal doorgezonden. Dit is dan ook de reden dat je pas de volgende dag (de dag na het slagen) je rijbewijs kan aanvragen in de (deel)gemeente waarin je woont. Je vraagt dan een rijbewijs aan en betaald de gemeentelijke lege’s.

Zorg er wel voor dat je een geldige ID en een goedgekeurde pasfoto bij je hebt. Na vijf werkdagen kan je je rijbewijs ophalen. Tegen betaling van een extra bedrag, kan je een spoedaanvraag indienen. Dan kan je je rijbewijs na twee werkdagen al afhalen. Na het slagen vertellen wij je natuurlijk alles omtrent deze procedure’s. Val je in het project 16,5 jarige, dan gelden andere regels.